Artificial Intelligence Netive VMS

Wat is ‘Skill-Based Hiring’ dankzij Artificial Intelligence?

Inhuren op basis van competenties en dat door de inzet van Artificial Intelligence. Hoe werkt het? Als we Artificial Intelligence goed inzetten kunnen we slimmer en scherper selecteren op basis van competenties oftewel skills. Het gevolg: steeds minder mismatches! En dat zorgt dan natuurlijk voor meer efficiency en uiteindelijk kostenbesparing.

We vertellen graag kort meer over de nieuwe mogelijkheden voor ‘Skill-Based Hiring’. We kunnen namelijk steeds gerichter en specifieker afleiden en voorspellen wie de beste kandidaat is voor een specifieke rol.

Artificial Intelligence ‘trainen’

We beschikken over de technologie en de methodes om een enorme berg aan relevante data te verwerken. We kunnen ons vendor management systeem laden met heel uiteenlopende gegevens: functietitels, opleidingen, werkervaring, soft en hard skills waarover iemand beschikt, tarieven en zelfs subjectieve beoordelingen van eerdere managers over de wijze waarop iemand een opdracht heeft uitgevoerd. Als je de gegevens van opdrachten combineert met de gegevens van alle aangeboden kandidaten en de daadwerkelijke geselecteerde kandidaten, kan je AI ‘trainen’ en kunnen we uit het model dat hieruit ontstaat enorm veel afleiden. Al lerende worden we met dank aan AI steeds slimmer en ontdekken we steeds meer patronen

Al maakt ons steeds slimmer en we ontdekken steeds meer patronen

Stel dat we op zoek zijn naar een ervaren projectmanager. Dan kan het vendor management systeem ons op basis van AI informeren over de skills waarover de meest succesvolle projectmanagers in onze database beschikken. En er kan nog veel meer, we kunnen bijvoorbeeld ook sturen op basis van de tarieven die we willen inzetten, door te kijken wat er met een tarief gebeurt als we een specifieke competentie toevoegen of weghalen. We kunnen zien wat de invloed is van een specifieke bekwaamheid op de eerst mogelijke startdatum waarop we iemand kunnen inzetten (wervingshaalbaarheid). Of we combineren de competentie dichtheid door te koppelen aan geografische locaties en bekijken op die manier in welke regio we het beste kunnen werven voor een specifieke ‘set van skills’. We leren en worden zo met dank aan AI steeds slimmer en ontdekken, met een bepaald doel in het vizier, steeds meer patronen. De AI bepaalt automatisch welke set aan patronen mij dichterbij of juist verder bij mijn doel vandaan brengt. Sterker nog, al tijdens het formuleren van de vacature kan een actief advies verwacht worden over wat er moet veranderen om bijvoorbeeld sneller of ‘beter’ te werven.

Competenties afleiden van andere competenties

En er is nòg interessantere dimensie, er kunnen skills afgeleid van andere skills. Als eenvoudig voorbeeld: een projectmanager die binnen budget blijft met een goede eindbeoordeling blijkt vaak een SCRUM certificaat op zak te hebben. Er kan daardoor dan gezocht worden naar kandidaten met een SCRUM certificaat met interesse in projectmanagement, zonder dat deze kandidaat deze rol daadwerkelijk heeft vervuld. Er zou dus een uitstekende match tot stand kunnen komen, zonder op ‘functietitel’ te zoeken. Zo kan AI ook helpen bij strategische personeelsplanning, er zijn gegevens beschikbaar over welke skills relatief makkelijk te werven zijn en ook in welke skills je binnen je eigen organisatie het meest waarschijnlijk moet investeren om schaarste te voorkomen. Het optimaliseren van de mogelijkheden rondom AI verandert ook de wijze waarop we onze processen inrichten want hoe beter en scherper we onze aanbiedingen en aanvragen formuleren, hoe beter de data in ons systeem. Data die we vervolgens gebruiken voor het vinden van de enige juiste kandidaat.

Minder mismatches

Wij menen dat al deze mogelijkheden ertoe gaan leiden dat we veel minder mismatches zullen krijgen. Dit komt doordat we makkelijker kandidaten primair op basis van skills kunnen werven. Een van de meest fascinerende elementen bij deze verbeterslag is dat we onszelf ontdoen van een enorme set aan – vaak onbewuste – vooroordelen die onze keuzes negatief beïnvloeden en gaan in plaats daarvan selecteren op criteria die bewezen effect hebben. Door die tijdswinst en keuzevrijheid kunnen we onverwachte matches maken die in een conventionele setting niet gemaakt worden. Voilà, de weg naar een inclusievere manier van werven is ingezet! 

Tot slot

Toen Nétive in 2003 nog een start-up was, hebben wij destijds één van onze projectmanagers geworven op basis van skills, netwerk en gewoon een goed gevoel. Ze was een gediplomeerd verpleegkundige. Nu, 16 jaar verder, zijn wij ervan overtuigd dat we haar op basis van AI hadden kunnen vinden. Vraagt u zich al af wat AI voor uw organisatie zou kunnen betekenen?